NERC Past Questions and Answers – Download Free PDF

Did you apply for the Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) recruitment? Are you looking forward to write NERC recruitment aptitude test? If your answer is ‘yes’ to any of the questions above, then you need our free NERC Past Questions and answers to get yourself prepared for the test.

Note that the NERC recruitment aptitude test questions can come from various fields of study, such as quantitative, physics, engineering, maths, geology, economics, history, chemistry, current affairs, general knowledge, and so on.

Note: Answers to some questions may not be correct, therefore we advised that you cross check the answers.

NERC Past Questions and Answers (Free)

1) What becomes V if we use 2 resistors of 4W in parallel?
A. 2.66 V
B. 6 V
C. 12 V
D. 24 V

Answer: None

2) If x = y – 9, and y – 4 = 10, x = ?
A. -5
B. +5
C. 1
D. A and B

Answer: B

3) What is the force in pounds exerted upwards on a piston with a diameter of 4 inches if a gauge indicates the internal pressure in the cylinder is 1000 psi?
A. 4000 lbs
B. 250 lbs
C. 50,266 lbs
D. 12,566 lbs

Answer: D

4) What is the weight in kilograms of a string of pipe that is 11,500 ft long and weighs .33 pounds per inch?
A. 1,725 kg
B. 20,700 kg
C. 45,540 kg
D. 3795 kg

Answer: B

5) How much time in minutes will it take a car driving at 90 km/hr to travel 27 kilometers?
A. 3.3 minutes
B. 2430 minutes
C. 18 minutes
D. 0.3 minutes

Answer: D

6) What is the total capacity in gallons of a rectangular tank 5 meters in height knowing that it will hold 200 liters per foot?
A. 3281 gal
B. 1000 gal
C. 867 gal
D. 8670 gal

Answer: C

In the following question, a related pair of words or phrases is followed by five lettered pairs of words or phrases. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

Also Read:  Tips For Finding Clients As A Freelance Web Developer

7) COLOR: SPECTRUM
A. tone: scale
B. sound: waves
C. verse: poem
D. dimension: space

Answer: A

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word

8) DIFFUSE:
A. concentrate
B. contend
C. imply
D pretend

Answer: A

For questions 9 to 15, select the correct answer:

9) I don’t know_.
A. where is your pen
B. where is your pen is
C. where is the pen
D. where is the pen of yours

Answer: B

10) If you want to see him, __.
A. please let me know
B. let me know, please
C. please, let me know
D. let me please be known

Answer: C

11) ­­­­­_, the little girl ran out of the yard.
A. Being afraid of the dog
B. The dog she is afraid of
C. The dog has been afraid of
D. Was being afraid of the dog

Answer: A

12) The manager_ here at 4 p.m.
A. supposed to arrive
B. is supposed to arrive
C. will suppose to arrive
D. is supposed to arrive

Answer: A

13) Due to the devaluation, many people have become rich, but many others _.
A. ruined
B. have been ruined
C. have ruined
D. would have ruined

Answer: B

14) The man has been hospitalized since yesterday __.
A. because his serious wound
B. because of his serious wound
C. because of his seriously wound
D. because his wound seriously

Answer: B

Need Federal Govt Free-Interest Loan? =>See Here.

15) Your suggestion, __, is beneficial to both the company and the employees.
A. different than his
B. as well as he
C. as he is
D. like his

Answer: D

In the sentence below, choose the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Also Read:  How to dress for a job interview to get hired

16) Early _ of hearing loss is __ by the fact that the other senses are able to compensate for moderate amounts of loss so that people frequently do not know that their hearing is imperfect.
(A) discovery … indicated
(B) development … prevented
(C) detection … complicated
(D) treatment … facilitated

Answer: C

For questions 17 to 40, choose the correct tense for the verbs in brackets:

17) I usually go by train, but this weekend I am going by bus. It (takes) longer but it costs less.
A. take
B. takes
C. is taken
D. will take

Answer: B

18) I (do not think) your brother is enjoying the party. He keeps looking at his watch.
A. doesn’t think
B. didn’t think
C. don’t think
D. am not thinking

Answer: C

19) The hall (be) painted at the moment, so it isn’t looking its best.
A. is being
B. is
C. is to be
D. will be

Answer: A

20) At present I’m having my typewriter (repaired).
A. repairing
B. repaired
C. is repaired
D. being repaired

Answer: B

21)

22)

23)

24)

.

.

.

100)

Kindly note that the NERC recruitment past Questions and Answers above is NOT complete! If you need the complete PDF copy, we can help you.

NERC Past Questions and Answers (Complete PDF)

To get the complete copy via email, you need to place an order. Follow the instructions below;

NERC Past Questions and Answers

How to get complete pdf copy

1) Pay or transfer N1,500 into the following account:

Account Name: Eze Humphey
Account Number: 3043944711
Bank Name: First Bank

2) Immediately after payment, call Humphery on 08109043177 to notify him.

3) Provide your email address during the call or via SMS.

4) Once the payment is confirmed, the complete NERC test questions and answers ( PDF) will be sent to your email within ‘2’ minutes.

Updated: September 20, 2022 — 10:26 pm

The Author

Humphery

Humphery is a seasoned internet entrepreneur and a life coach. He has been the Nyscinfo ambassador since 2017. He is knowledgeable enough to guide you. Keep following this website for updates, we love you!

1 Comment

Add a Comment
  1. Sulaiman Haruna Rabi'u

    Please I want this past question and answer please don’t to scam I will sent to into your account when you see please

Leave a Reply

Your email address will not be published.