Nigerian Navy Recruitment Exam Past Questions & Answers (Free Download)

We will show you the complete Nigerian Navy recruitment exam past questions & answers. Other website sell their past questions and answers but here at nyscinfo.com, being a youth friendly website, you can access all our past questions and answers for free. To see other recruitment past questions, check our past questions and answers portal.

Nigerian Navy Recruitment Exam Past Questions & Answers

Nigerian Navy Recruitment Exam Past Questions & Answers

The Nigerian Navy recruitment past questions & answers comprises of English, Maths, and General knowledge. Check below;

1) A labourer is paid N5,400:00k per month. What is his total salary in 1 3/4years?
A. N113,40:00
B. N64,800:00
C. N97,200:00
D. N129,600:00 ANS A
2) Which of the following will sink when placed on water?
A. Ball
B. Plastic Cup
C. Balloon
D. Eraser
Answer: D
3) The following are domestic birds except
A. Duck
B. Pigeon
C. Turkey
D. Vulture
Answer: D
4) A boy buys a biscuit for N4 and sells it at a profit of 20%. Find the actual price and the selling price?
A. i =N1.00k, ii = N5.00k
B. i = 60k, ii = N4.40k
C. i = 80k, ii = N4.80k
D. i = 50k, ii = N4.50k
Answer: C
5) A man buys recharge card for N500. He sells it for N430. What is the percentage loss?
A. 7%
B. 9%
C. 14%
D. 20%
Answer: C
6) The title of the traditional ruler of Benin is called______
A. Obi
B. Obong
C.  Oba
D. Igwe
Answer: C
7) Which of these is not a method of preventing iron from rusting?
A. Lubrication
B. Galvanization
C. Melting
D. Painting
Answer: C
8) Which of the following is not a rainbow colour?
A. Indigo
B. Purple
C. Orange
D. Green
Answer: B
9) A person who flies an aircraft is called______
A. A captain
B. A craftologist
C. A pilot
D.  An aeronautics engineer
Answer: C
10) Kwame Nkrumah Museum is located in______
A. Tanzania
B.  Kenya
C.  Mauritania
D.  Ghana
Answer: D
11) An example of confluence town in Nigeria is_____
A. Onitsha
B. Obudu
C. Lokoja
D. PortHarcout ANS C
12) A trained person that specializes in the treatment of diseases and disorders of the teeth is called______
A. Cardiologist
B. Dermatologist
C. Physician
D. Dentist
Answer: D
13) A bricklayer is Paid N1000:00k for 5days work. What is his pay for 22days work?
A. N22,000:00k
B. N50,000:00k
C. N4,400:00k
D. N5,000:00k
Answer: C
14) In parliamentary system of government, members of the parliament are required to report the proceedings of the house to their_______
A. Local government chairman and governors
B. Constituencies
C. Political parties and party stalwarts
D. Traditional rulers
Answer: B
15. One essential duty of a citizen to his/her state is to_____
A. Vote and support the government in power
B. Recite the national anthem and the pledge
C. Pay his tax
D. Encourage other citizens to be loyal
Answer: C
16) Under whose regime were Delta and Adamawa States created?
A. Gen Sanni Abacha
B. Gen yakubu Gowon
C. Gen Murtala Muhammed
D. Gen Ibrahim Babangida Answer: D
17) The body charged with the responsibility of regulating and protecting consumers against illicit foods and drugs in Nigeria
A. Consumer protection council
B. Standard Organization of Nigeria
C. National Drug Law Enforcement agency
D. National Agency for Food, Drug Administration and Control
Answer: D
18) The senate president during the second republic was______
A. Dr. Joseph Wayas
B. Senator Anyim Pius Anyim
C. Senator Iyorchia Ayu
D. Chief Adopous Wabara
Answer: A
19) We eat Carbohydrate food to give us______
A. Energy
B. Good sight
C. Good teeth
D. Strong bones
Answer: A
20) President Barrack Obama is the_____ president of the United States of America and first
African-American president of U.S.
A. 35th
B. 44th
C. 40th
D. 39th
Answer: B
21) A large area of water surrounded by land is called______
A. A dam
B. An Island
C. An Is berg
D. A lake
Answer: D
22. A written piece of paper which indicates that goods bought and services rendered have been paid for is called_____
A. An Invoice
B. A receipt
C. A wage bill
D. A trade document
Answer: B
23) The device for stepping up or down electricity voltage on transmission line is called_______
A. Electricity meter
B. Transmission station
C. Transformer
D. Step-down panel
Answer: C
24) The major raw material for pottery is______
A. Metal
B. Ceramics
C. Cement
D. Clay
Answer: D
25) If the total sales for a bag shop in a certain year were #150, 000 What were sales in July, if July sales were half the monthly average?
A. #6,250
B.  #8,650
C. #12,500
D. #7,550
Answer: A
26) In UITH, Dr Steve has worked more night shift than Dr. Greg who has worked five night shifts. Dr
Okon has worked fifteen night shifts more than Dr. Steve and Dr. Greg combined. Dr. Uche has worked eight night shifts less than Dr. Steve. How many night shifts has Dr, Steve worked?
A. Ten
B. Nine
C. Eight
D. Seven
Answer: B
27) At a basket match, Roland was sitting in seat 356. Peter on the right of Roland in seat 355. Samuel was on the left of Roland. Samson was by the left of Samuel. Which seat is Samson sitting?
A. 354
B. 357
C. 358
D. 353
Answer: A
28) While preparing for the AIRFOCE aptitude test, Felix read through pages 35 to 78 and 102 to 127 of an English text book. How many pages did he read altogether?
A. 58
B. 70
C. 68
D. 64
Answer: B
29) How many numbers between 1 and 60 begins or end with 5
A. 5
B. 8
C. 15
D. 18
Answer: C
30) A researcher conducted in the laboratory showed that 55% rats died of liver disorder when exposed to sulphur dioxide but 96% of rats who died of liver disorder were not exposed to sulphur dioxide. This means that,
A. Small portion of studied rats was exposed to Sulphur dioxide
B. There is only one cause of fatal liver disease in rats
C. Sulphur dioxide is not particularly dangerous to theliver of rats
D. Most rats will not suffer from exposure to low level of Sulphur dioxide.
Answer: A
31) Three people witnessed a lady who was robbed in a cyber café and they were asked to describe the mugger. Which of the following best described the mugger?
A. He was tall, of average weight and middle-aged
B. He was tall, thin and young
C. He was average height, thin and middle-aged
D. He was tall, thin and middle-aged
Answer:D
32) If 15 cans of food are needed for seven adults for two days, the number of cans needed to feed four adults for seven days is?
A. 25
B. 15
C. 20
D. 30
Answer: D
33) Which one of the following key techniques is necessary for all the others to be effective?
A. Communication
B. Teamwork
C. Leadership
D. Technical know-howANS A
34) How many Lunar months make one year
A. 13
B. 11
C. 12
D. 14
Answer: A
35) Two-third of a class passed English Language as a subject. The number of students who failed English Language will be?
A. 1/3
B. 1/2
C. 1/4
D. 3/4
Answer: A
36) “My Heart Jumped into my mouth” What is the meaning of the above statement?
A. To be confused
B. To be hungry
C. To be afraid
D. To be discouraged
Answer: C
37) It was Friday on Jan 1, 2010. What was the day of the week Jan 1, 2011?
A. Sunday
B. Wednesday
C. Thursday
D. Saturday
Answer: D
38) Today is Monday. After 63 days, it will be:
A. Wednesday
B. Monday
C. Tuesday
D. Saturday
Answer: B
39) At 10% discount, an item valued at N45000 now cost
A. 4050
B. 40500
C. 40505
D. 40550
Answer: D
40) In which country is mississippi river
A. USA
B. Argentina
C. Brazil
D. Canada.
Answer: A
41) On a road map, a line segment of 4 inches long represents a disdance of 12 miles. How many miles long is 4.5 inches.
A. 12.5
B. 13.5
C. 14.5
D. 15.5
Answer: B
42) The breath and lenth of a rectangle are L and 2L respectively. what is the perimeter of the rectangle?
A. L
B. 3L
C. 5L
D. 6L
Answer: D
43) The place where water is found in the desert is called
A. LAKE
B. DAM
C. DIFF
D. OASIS
Answer: D
44) Which of the following has the highest population in the world
A. India
B. Russia
C. China
D. USA
Answer: C
45) The scientific way of referring to the activity of the ear is
A. Audio visual
B. Audio
C. Visual
D. Chemoreceptor
Answer: B
46) The upper legislative arm of government in nigeria is headed by
A. Speaker
B. President
C. Leader
D. Secretary
Answer: B
47) The degree of hotness and coldness of a place is called
A. Rainfall
B. Humidity
C. Temperature
D. Weather
Answer: C
48) A place where two Rivers meet is called
A. Confluence
B. Junction
C. Joint
D. Delta
Answer: A
49.The primary source of energy is called
A. Sunlight
B. Water
C. Food
D. Heat
Answer: A
50) The first colour of the rainbow is called
A. Green
B. Violet
C. Indigo
D. Red.
Note: We have other two past papers for Nigerian Navy recruitment. We will add it here when we update this page, check later.

SEE ALSO:  Top 10 Richest States in Nigeria and their GDP
Updated: August 29, 2020 — 4:23 pm

The Author

Humphery

Humphery is a seasoned internet entrepreneur and a life coach. He has been the Nyscinfo ambassador since 2017. He is knowledgeable enough to guide you. Keep following this website for updates, we love you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *