Nigerian Air Force (NAF) Recruitment Past Questions & Answers (Free PDF Download)

You will hardly find free NAF Recruitment Past Questions on web, but as part of our promise to help Nigerian youths with valuable information, we will give you the NAF exam past questions FREE of charge. Also, we provided the answer for every question.

Please, note that the Nigerian Air Force (NAF) Recruitment test questions are divided into 3 categories;

  • Mathematics
  • English language
  • General Knowledge

Nigerian Air Force (NAF) Recruitment Past Questions & Answers

1) A labourer is paid N5,400:00k per month. What is his total salary in 1 3/4years?

A. N113,40:00

B. N64,800:00

C. N97,200:00

D. N129,600:00

2) Which of the following will sink when placed on water?

A Ball

B. Plastic Cup

C. Balloon

D. Eraser

3) The following are domestic birds except

A. Duck

B. Pigeon

C. Turkey

D. Vulture

4) A boy buys a biscuit for N4 and sells it at a profit of 20%. Find the actual price and the selling price?

A. i =N1.00k, ii = N5.00k

B. i = 60k, ii = N4.40k

C. i = 80k, ii = N4.80k

D. i = 50k, ii = N4.50k

5) A man buys recharge card for N500. He sells it for N430. What is the percentage loss?

A. 7%

B. 9%

C. 14%

D. 20%

6) Abuja officially replaced Lagos as capital of Nigeria in______

A. 1992

B. 1996

C. 1998

D. 1991 

7) The highest court in Nigeria is the_____

A. Federal High Court

B. Supreme Court

C. Federal Court

D. Sharia Court

8) The rotation of the earth on its axis causes?

A. Autumn and Winter

B. Wet and dry seasons

C. Summer and water

D. Dawn and Twilight

9) The earth is the ______?

A. Closest planet to the sun

B. 2nd closest to the sun

C. 3rd closest to the sun

D. 4th closest to the sun

10) Naira is to Nigeria as _____is to India

See how to Apply for Nigerian Air Force (NAF) Recruitment

A. Yen

B. France

C. Rupee

D. Dupee

11) Collection of different human organs working as a unit is referred to as______

A. Tissue

B. Cell

C. System

D. Skeleton

SEE ALSO:  Npower Tech Past Questions & Answers (Free download)

12) A body of shallow sea water or brackish water separated from the sea by some form of bamer is called______

A. Nile’s Valley

B. Lagoon

C. Greeks

D. Oasis

13)  The June 12 Presidential Election was annulled by President Ibrahim Babangida on

A. June 12, 1993
B.  June 14, 1993
C. June 18, 1993
D. June 23, 1993
E. June 27, 1993
14) Gombe State belongs to the __ geo-political Zone in Nigeria.
A. South East
B. South West
C. North Central
D. North East
E. North West

  1. The full meaning of OECD is
    A. Organization for Economic Cooperation and Development
    B. Organization of Economic Cooperation and Development
    C. Organization of Economic Community and Development
    D. Organization for Economic Community and Development
    E. Order of the Economic Community and Development

16) Paparada Square is in
A. Ilorin
B. Lokoja
C. Kaduna
D. Lagos
E. Sokoto

See Nigeria Police Force (NPF) Recruitment Exam Past Questions & Answers

17) The former Eastern Region was proclaimed a sovereign nation, Biafra by Odumegu Ojukwu on
A. May 30, 1967
B. June 15, 1966
C. April 6, 1968
D. January 10, 1965
E. April 21, 1969

18) Obanta’s statue is located in
A. Abeokuta
B. Ibadan
C. Ogbomoso
D. Ilorin
E. Ijebu Ode

  1. The Kruger National Park is in
    A. South Africa
    B. Tunisia
    C. Cameroon
    D. Poland
    E. U.S.

20) The official residence of the Secretary-General of the United Nations is in
A. Washington DC, United States
B. New York City, United States
C. Birmingham United Kingdom
D. Atlanta Georgia, United States
E. London

21) Dar es Salaam is the capital of
A. Tunisia
B. Turkey
C. Zimbabwe
D. Sudan
E. Tanzania

22). Shanga and Kyenga are ethnic groups in
A. Sokoto State
B. Bauchi State
C. Niger State
D. Kwara State
E. Borno State

23)  FESTAC started in
A. October 1976
B. October 1978
C. November 1977
D) November 1978
E) June 1979

24) Which of these was never Senate President in Nigeria?
A. Iyocha Ayu
B. Chuba Okadigbo
C. Pius Anyim
D. Ameh Ebute
E. Umaru Dikko

SEE ALSO:  NNPC Recruitment Past Questions & Answers (Free pdf download)

25) Which of these was once President of Libya?
A. Omar al-Bashir
B. Hosni Mubarak
C. Muammar Gaddafi
D. Moncef Marzouki
E. Mohamed Boudiaf

26) Liberia’s former interim President was
A. Samuel Doe
B. William Tolbert
C. Amos Sawyer
D. Charles Taylor
E. Lt. Gen. Hezekiah Bowen

27) The internationally recognized capital of Israel is
A. Tel Aviv
B. Jerusalem
C. Damascus
D.  Baghdad
E. Tehran

28) The current Executive Secretary of the National Universities Commission is
A. Prof. Jubril Aminu
B. Prof. Julius Okojie
C. Prof. Abdulrasheed Abubakar
D. Prof. Dibu Ojerinde
E. Prof. Is-haq Oloyede

29) The United Nations Charter was formed on
A. 1 February 1946
B. 26 June 1945
C. 24 October 1945
D. 15 March 1943
E. 10 January 1939

  1. Abayon, Adim and Adun are ethnic groups in
    A. Taraba State
    B. Cross River State
    C. Bauchi State
    D) Rivers State
    E. Adamawa State

31) Barack Obama was awarded the Nobel Peace Prize in
A. 2000
B. 2003
C. 2004
D. 2007
E. 2009

See N-Power Past Questions and Answers (Free Download)

32) The capital of Greece is
A. Greek
B. Athens
C. Rome
D. Jerusalem
E. Syria

33) Assop Falls can be found in
A. Plateau State
B. Kano State
C. Taraba State
D. Sokoto State
E. Niger State

34) The Secretary-General of the United Nations between 1972 and 1981 was
A. Javier Perez de Cuellar
B. Alger Hiss
C. Kofi Annan
D) Kurt Waldheim
E. Ahmed Salim

35) Ken Saro-Wiwa and eight others were executed in
A. 1994
B. 1995
C. 1996
D. 1997
E. 1998

36) Kwara State belongs to the ___ geo-political zone in Nigeria.
A. South East
B. South West
C. North Central
D. North East
E. North West

37) Albert Lutuli was awarded the Nobel Peace Prize in
A. 1960
B. 1970
C. 1947
D. 1909
E. 1934

38) Ronald Reagan, the former US president was a
A. Democrat
B. Republican
C. Democratic Republican
D. Federalist
E. Whig

SEE ALSO:  Nigeria Police Force Recruitment Exam Past Questions & Answers

39). Kaduna State belongs to the __ geopolitical zone in Nigeria.
A. North East
B. South West
C. North West
D. South East
E. North Central

40)  Gurara Falls can be located in
A. Niger State
B. Anambra State
C. Imo State
D. Edo State
E. Adamawa State

41) Obudu Cattle Ranch is in
A. Rivers State
B. Cross River State
C. Bayelsa State
D. Akwa Ibom State
E. Delta State

42) Alau Dam and Alan Lake are located in
A. Calabar
B. Warri
C. Okitipupa
D. Maiduguri
E. Ebonyi

43) The current National Security Adviser is
A. Gen. Andrew Owoeye Azazi (Rtd)
B. Gen. Mohammed Babagana Monguno (Rtd)
C. Col. Sambo Dasuki
D. Gen. Aliyu Mohammed Gusau
E. Col. Kayode Are

44)  Maseru is the capital city of
A. Mauritius
B. Rwanda
C. Lesotho
D. Tunisia
E. Gambia

See NNPC Recruitment Past Questions & Answers (Free pdf download)

45) The current Inspector-General of Police is
A. Alhaji Mohammed Dahiru Abubakar
B. Mr Ibrahim Idris Kpotum
C. Mr Tafa Balogun
D. Mr Iyami Aganike
E. Mr Sunday Ehindero

46) The current Minister of Health is
A. Prof. C.O. Onyebuchi
B. Prof. Isaac Folorunso Adewole
C. Prof. Olikoye Ransome Kuti
D. Dr (Mrs) Grange Alice
E. Prof. Babatunde Osotimehin

47) The title of the traditional ruler of Benin is called ____
A. Obi
B. Obong
C. Oba
D. Igwe

48) Kwame Nkrumah Museum is located in
A. Tanzania
B. Kenya
C. Mauritania
D. Ghana

59) An example of confluence town in Nigeria is ____
A. Onitsha
B. Obudu
C. Lokoja
D. Port Harcourt

50) Under whose regime were Delta and Adamawa States created?
A. Gen Sanni Abacha
B. Gen yakubu Gowon
C. Gen Murtala Muhammed
D. Gen Ibrahim Babangida

Answers (From 13 to 50)

13.D 14.D 15.A 16.B 17.A 18.E 19.A 20.B 21.E 22. A
23.C 24.E 25C 26.C 27.B 28.C 29.B 30.B 31.E 32.B
33.A 34.D 35.B 36.C 37. A 38.B 39.C 40.A 41.B 42.D
43.B 44.C 45.B 46.B 47.C 48.D 49.C 50.

Updated: August 3, 2020 — 10:12 am

The Author

Humphery

Humphery is a seasoned internet entrepreneur and a life coach. He has been the Nyscinfo ambassador since 2017. He is knowledgeable enough to guide you. Keep following this website for updates, we love you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *