Nigerian Army Recruitment Past Questions & Answers (Download Free PDF)

The Nigerian Army Recruitment Aptitude Test Questions comprises Mathematics, English Language and General Knowledge/Current affairs. To enable you prepare for the exam, we have compiled Nigerian Army Recruitment Past Questions and Answers.

Nigerian Army Recruitment

Other websites sell it at about N2000, but it is totally free here. Check it out below Nigerian Army Recruitment Past Questions and Answers;

ENGLISH LANGUAGE

1) Choose the word most similar in meaning to – nullify
A. aggravate
B. establish
C. transform
D. invalidate
Answer : Option D

2) Choose the word most similar in meaning to – rebuke
A. censure
B. implore
C. disparage
D. denigrate
Answer : Option A

3) Choose the word most similar in meaning to – unpretentious
A. realistic
B. Problematic
C. pragmatic
D. modest
Answer : Option D

4) Choose the word most similar in meaning to – applause
A. evocation
B. citation
C. commendation
D. acclaim
Answer : Option D

5) Choose the word most similar in meaning to – striated
A. forgiving
B. friendly
C. lined
D. Urgent
Answer : Option C

6) Which word means – hard work; intense pain; toil
A. acrimony
B. rancour
C. troth
D. travail
Answer : Option D

7) Which word means – to merge; to combine; to unite
A. amalgamate
B. solidify
C. exonerate
D. evaporate
Answer : Option A

8) Which word means – disaster
A. calumny
B. calamity
C. autocracy
D. blow
Answer : Option B

9) Which word means – person who spends money extravagantly
A. archetype
B. wastrel
C. miser
D. epitome
Answer : Option B

10) Which word means – effect; final act or result; consequence
A. upshot
B. paradox
C. closure
D. hindsight
Answer : Option A

11) Which word means – official paper; deed; certificate
A. act
B. action
C. document
D. patron
Answer : Option C

12) Which word means – shackle; hindrance
A. fetter
B. closure
C. knot
D. tie
Answer :Option A

SEE ALSO:  Nigeria Police Force Recruitment Exam Past Questions & Answers

13) Which word means – nobility; fairness; generosity
A. abstinence
B. magnanimity
C. parody
D. affluence
Answer : Option B

14) Which word means – fear of foreigners or strangers
A. turpitude
B. chauvinism
C. xenophobia
D. idolatry
Answer : Option C

15) Which word means – symbol; metaphor
A. allegory
B. dictum
C. adage
D. aphorism
Answer : Option A

16) settlement is to injury as pension is to ——-
A. pensioner
B. maturity
C. retirement
D. age
Answer : C
Explanation: A settlement is given following an injury. A pension is given following retirement

17) nib is to pen as lens is to ——-
A. seeing
B. glass
C. focus
D. telescope
Answer : D
Explanation: A nib is a component of a pen. A lens is a component of a telescope.

18) king is to throne as judge is to ——-
A. lawyer
B. bench
C. court
D. trial
Answer : B
Explanation: A king sits on a throne. A judge sits on a bench.

19) square is to cube as circle is to ——-
A. round
B. ball
C. pi
D. sphere
Answer : D
Explanation: A cube is a 3-dimensional square. A sphere is a 3-dimensional circle.

20) Medicine is to illness as Law is to ——-
A. anarchy
B. discipline
C. treason
D. etiquette
Answer : A
Explanation: Medicine is the remedy for illness. Law is the remedy for anarchy.

21) Choose the word most nearly opposite in meaning to – heed
A. ignore
B. express
C. converse
D. attend
Answer : A

22) Choose the word most nearly opposite in meaning to – frustrate
A. mollify
B. pacify
C. encourage
D. irritate
Answer : C

23) Choose the word most nearly opposite in meaning to – abandon
A. keep
B. discover
C. recover
D. locate
Answer : A

24) Choose the word most nearly opposite in meaning to – mordant
A. serene
B. gentle
C. penetrating
D. acerbic
Answer : B

25) Choose the word most nearly opposite in meaning to – dissonance
A. note
B. conformist
C. chord
D. harmony
Answer : D

SEE ALSO:  NNPC Recruitment Past Questions & Answers (Free pdf download)

26) Choose the word most nearly opposite in meaning to – refute
A. believe
B. prove
C. allow
D. contradict
Answer : B

27) Choose the word most nearly opposite in meaning to – sedentary
A. exciting
B. inanimate
C. wearisome
D. active
Answer : D

28) Choose the word most nearly opposite in meaning to – compromise
A. confrontation
B. concession
C. indulgence
D. allowance
Answer : A

29) Choose the word most nearly opposite in meaning to – opulence
A. magnanimity
B. abstinence
C. moderation
D. poverty
Answer : D

30) Choose the word most nearly opposite in meaning to – deliberate
A. purposeful
B. conscious
C. accidental
D. intentional
Answer : C

Identify the relationship between the word pair in the question. Select the answer where the word pair shown has the most similar relationship.

31) deplete : decrease
A. shun : avoid
B. overlook : find
C. danger : evade
D. like : detest
Answer : A
Explanation : Deplete and decrease are synonyms. Shun and avoid are Synonyms.

32) anaesthetic : numb
A. vaccine : virus
B. disease : drug
C. sedative : drowsy
D. action : lunacy
Answer: C
Explanation : An anaesthetic makes something numb. A sedative makes something drowsy.

33) corrode : acid
A. shoal : bird
B. ocean : wave
C. pack : cat
D. pod : dolphin
Answer : D
Explanation: Heard is the collective noun for cows. Pod is the collective noun for dolphins.

34) evaporate : vapour
A. centrifuge : gas
B. petrify : stone
C. saturate : fluid
D. corrode : acid
Answer : B
Explanation : Vapour may be the result of evaporation. Stone may be the result of petrifaction.

35) welt : blow
A. fall : height
B. strike : pain
C. stain : spill
D. throw : fly
Answer : C
Explanation : A welt is the result of a blow. A stain is the result of a spill

36) paltry is to substantial as acute is to ——-
A. angle
B. redundant
C. obtuse
D. sharp
Answer: C
Explanation : Paltry and substantial are opposites. Acute and obtuse are Opposites.

37) chapter is to book as color is to ——-
A. hue
B. artist
C. palette
D. spectrum
Answer : D
Explanation : A book is divided into chapters. A spectrum is divided into colors

38) liability is to asset as expenditure is to ——-
A. income
B. payments
C. benefit
D.costs
Answer : A
Explanation: Liability and asset are opposites. Expenditure and income are Opposites.



39) sculptor is to marble as painter is to ——-
A. easel
B. artist
C. canvas
D. brush
Answer : C
Explanation : A sculptor works with marble. A painter works with canvas.

40) hold is to hatch as room is to ——-
A. ship
B. window
C. space
D. door
Answer : D
Explanation : A hatch is the entrance to a hold. A door is the entrance to a room.

41) storm is to calm as clear is to ——-
A. quiet
B. cloudy
C. lucid
D. cool
Answer : B
Explanation : Storm and calm are opposites. Clear and cloudy are opposites.

42) freeze is to cool as soak is to ——-
A. liquid
B. saturate
C. moisten
D. water
Answer : C
Explanation : Freeze is an extreme of cool. Soak is an extreme of moisten

43) volume is to litre as time is to ——-
A. minute
B. period
C. instant
D.point
Answer : A
Explanation: Litre is a unit of volume. Minute is a unit of time.

44) wine is to grape as leather is to ——-
A. animal
B. fur
C. cure
D. hide
Answer : D
Explanation : Wine is made from grapes. Leather is made from hide.

45) degree is to temperature as current is to ——-
A. ohm
B. amp
C. wire
D. volt
Answer : B
Explanation : Temperature is measured in degrees. Current is measured in Amps.

Instruction: Identify the relationship between the word group in the
question. Select the answer which fits best with the group.

46) Christianity, Islam, Judaism
A. Hinduism
B. Mormonism
C. Buddhism
D. Atheism
Answer : B
Explanation : These are all monotheistic religions

47) wheel, turn, swing
A. component
B. gear
C. veer
D. cog
Answer : C
Explanation : These are all verbs describing changes of direction.

48) gate, hatch, door
A. trap
B. floor
C. wall
D. fence
Answer : A
Explanation : These are all hinged means of access.

49) Jupiter, Saturn, Neptune
A. moon
B. sun
C. planet
D. earth
Answer : D
Explanations: These are all planets of the solar system.

50) magazine, armoury, barracks
A. garrison
B. military
C. arsenal
D. soldier
Answer : C
Explanation: These are all military building

MATHEMATICS (Nigerian Army Recruitment Past Questions & Answers)

1) Identify the missing number at the end of the series.
100, 96, 91, 85, ?
A. 74
B. 75
C. 77
D. 78
E. 79
Answer: D
Explanation: The difference between the numbers in this series increases by 1
each time: -4, -5, – 6, etc. This will produce a difference of -7 between 85 and
the next number in the series, which is therefore 78.

2) Identify the missing number at the end of the series.
11, 16, 26, 41, ?
A. 51
B. 56
C. 61
D. 66
E. 46
Answer: C
Explanation: The difference between the numbers in this series increases by 5
each time – 5, 10, 15, etc. This will produce a difference of 25 between 41 and
the next number in the series, which is therefore 66.

3) Identify the missing number at the end of the series.
5, 12, 19, 26, ?
A. 31
B. 33
C. 35
D. 34
E. 37
Answer: B
Explanation: The numbers in this series increase by 7 each time. Therefore the next number is 33.

4) Anna bought $4,000 of company stock. She sold 75% of it when the value doubled, and the remainder at four times the purchase price. What was her total profit?
A.$4,000
B. $6,750
C. $6,000
D. $6,500
E. $5,000
Answer: C
Explanation: Anna sold 75% of her stock when it was worth $8000. So she took $6000 cash, leaving her with $2000 worth of stock, which she had purchased for $1000. When this stock increased in value to $4000 she sold it and added this to the first $6000 giving her $10,000 in cash. Subtracting the initial $4000 coat of the stock, Anna has made $6,000.

SEE ALSO:  UBEC FTS Recruitment Past Questions & Answers (Free PDF Download)

5) A total of 1600 copies of a CD were sold. 30% were sold at 55% discount, 10% were sold at 30% discount and the remainder were sold at the full price of $7.95. What was the approximate total revenue in dollars?
A. 10,369
B. 10,569
C. 10,569
D. 10,234
E. 10,669
Answer: D
Explanation: Of the 1600 CDs sold: 60% or 960 were sold at $7.95 = $7632. 10% or 160 were sold at $5.56 = $889. 30% or 480 were sold at $3.57 = $1713. Therefore the total revenue was $10,234

6) Anna and John both receive stock as part of their remuneration. Anna receives $400 worth plus a bonus of 12%. John receives $300 worth plus a bonus of 20%. What is the difference between the values of the two bonuses?
A. $12.00
B.$10.00
C. $20.00
D. $14.00
E. $11.50
Answer: A .Explanation: Anna receives a bonus of ($400 * 0.12 =) $48. John receives a  bonus of ($300 * 0.20 =) $60. The difference between their bonuses is therefore $12.

7) Components X,Y and Z are ordered in the ratio 1:5:4. How many Z  components will be in an order for 8000 components?
A.3,200
B.1,600
C. 6,400
D. 4,600
E. 1,800
Answer: A
Explanation: The components are ordered in the ratio 1:5:4 and the total order  is for 8,000. To work out the numbers of each add 1+5+4 = 10. Divide $8,000 by 10 = 800. You can then calculate that the number of Z components will be (800 * 4 =) 3,200.

8) A bank offers 10% per annum interest which is calculated and added at the end of the year. Another bank offers 10% per annum which is calculated and added every six months. What is the difference on a deposit of $800 after one year?
A. $2.00
B. $2.60
C. $2.40
D. $2.20
E. $4.00
Answer: A
Explanation: At the bank paying 10% interest calculated each year, the amount will be $880 ($800 * 1.10) at the end of the first year. At the bank paying 10% per annum added every 6 months, the amount will be $840 ($800 * 1.05) at the end  of the first six months and $882 ($840 * 1.05) at the end of the year. Therefore the difference will be $2.00.

9) It costs a manufacturer X dollars per component to make the first 500 components. All subsequent components cost X÷5 each. When X = $4.50 How much will it cost to manufacture 4,000 components?
A. $5,600
B. $4,600
C. $5,400
D. $5,200
E. $5,450
Answer: C
Explanation: The first 500 components are $4.50 each which gives $2,250. The 3500 subsequent components cost $0.90 each which gives $3,150. Therefore the run of 4000 components will cost $5,400.

10) Identify the missing number.
2 6 44 8 10
15 19 ? 21 23
A. 72
B. 66
C. 73
D. 57
E. 55
Answer: D
Explanation: The numbers on the bottom row are 13 more than those on the top row. Therefore the missing number is 44 + 13 = 57.

11) Identify the missing number
3 17 6 14 10
5 5 25 ? 7
A. 13
B. 12
C. 25
D. 17
E. 3
Answer: A. Explanation: The numbers in the top row add up to 50. Therefore the answer  must be 13 to make the numbers in the bottom row add up to 50. Note that the  presence of two adjacent 5’s in the bottom row beneath different numbers offers a strong hint that the relationship can not be between corresponding numbers in the top and bottom rows.

12) Identify the missing number.
41 48 33 40
62 55 ? 47
A. 59
B. 55
C. 62
D. 54
E. 51
Answer: D
Explanation: Starting from the box on the top left, move clockwise adding 7 each time. The answer is 54 which is 47 +7.

13) Identify the missing number.
3 6 2 6
1 8 1 ?
A. 2
B. 4
C. 6
D. 8
E. 10
Answer: A
Explanation: The numbers in the top row are multiplied to give the numbers in the bottom row – one digit per box. 3 * 6 = 18 (written as 1 and 8). Therefore the answer is 2 since 12 (written 1 and 2) is the product of 2 times 6.

14) Identify the missing number
34 40 45 1 10 6 0 ?
A. 13
B. 51
C. 26
D. 44
E. 8
Answer: D
Explanation: The numbers in the boxes on the left add up to 90. The answer must be 44 to make the numbers in the boxes on the right add up to 90.

15) Identify the missing number.
3 9 4 8
81 3 ? 4
A. 124
B. 128
C. 64
D. 48
E. 28
Answer: B
Explanation: The number in the bottom left is the product of the other three Numbers.

16) In a survey, 243 people were asked if they preferred butter, margarine or new Tastee low fat spread. The ratio of people who preferred Tastee to margarine was 7:2. Two thirds of the whole sample preferred butter. How many people preferred Tastee?
A. 122
B. 121
C. 71
D. 63
E. 77
Answer: D
Explanation: If two thirds of the sample of 243 preferred butter, then 81 (243/3) people preferred either margarine or Tastee. The Tastee and margarine are preferred in the ratio 7:2 and the total number preferring either is 81, then to work out the numbers of each add 7+2 = 9. Divide 81 by 9 = 9. You can then calculate that the number of people preferring Tastee will be (7 * 9 =) 63

17) A total of 600 copies of a CD were sold. 55% were sold at 45% discount, 20% weresold at 25% discount and the remainder were sold at the full price of $9.95. What was the approximate total revenue in dollars?
A. $4,662
B. $3,660
C. $3,866
D. $3,992
E. $4,192
Answer: E
Explanation: Of the 600 CDs sold: 25% or 150 were sold at $9.95 = $1,492
20% or 120 were sold at $7.46 = $895
55% or 330 were sold at $5.47 = $1,805. Therefore the total revenue was $4,192

SEE ALSO:  Npower Psychometric Test Past Questions and Answers

18) Anna and John both drive to their new home 600 miles away. Anna drives the family car at an average speed of 65 mph. John drives the removal truck at an average speed of 50 mph. During the trip, Anna stops for a total of 2 hours and 20 minutes, John stops for 90 minutes. What is the difference in minutes between their arrival times?
A. 91
B. 131
C. 129
D. 116
E. 15
Answer: D

19) Tom, Dick and Harry own stock in their company in the ratio 4:5:6. If the total value of the stock is $45,000, What value of stock would Harry need to give Tom for all three to own the stock equally?
A. $3,000
B. $4,000
C. $3,200
D. $3,500
E. $5,000
Answer: A

20) A bank offers 4% per annum interest which is calculated and added at the end of the year. Another bank offers 10% per annum which is also calculated and added every year. What is the difference in dollars on a deposit of $1000 after two
years?
A. 128.40
B. 12.80
C. 126.10
D. 26.10
E. 124.80
Answer: A
Explanation: At the bank paying 4%, the amount will be $1040 ($1000 * 1.04) at the end of the first year and $1081.60 ($1040 * 1.04) at the end of the second year. At the bank paying 10% the amount will be $1100 ($1000 * 1.10) at the end of the first year and $1210 ($1100 * 1.10) at the end of the second year. Therefore the difference will be $128.40.

21) 1.7 × 1.5 = ?
A. 2.55
B. 1.75
C. 3.50
D. 2.45
E. 2.00
Answer : A

22) 0.8 × 0.25 = ?
A. 1.8
B. 2.0
C. 0.22
D. 0.2
E. 0.15
Answer : D

23) 36.8 – 7.2 = ?
A. 29.4
B. 30.6
C. 29.6
D. 28.6
E. 26.9
ANswer : C



24) 27.6 + 8.3 = ?
A. 39.9
B. 34.9
C. 36.9
D. 35.9
E. 35.8
Answer : B

25) 65% of 500 = ?
A. 365
B. 325
C. 370
D. 375
E. 380
Answer : B

26) 28% of 200 = ?
A. 54
B. 57
C. 56
D. 55
E. 52
Answer : C

27) 80% of 400 = ?
A. 320
B. 290
C. 280
D. 310
E. 300
Answer : A

28) 25% of 180 = ?
A. 35
B. 42
C. 40
D. 30
E. 45
Answer : E

29) 51/8 – 5/2 =
A. 27/8
B. 31/8
C. 19/8
D. 25/8
E. 13/4
Answer : B

30) 35/8 – 13/4 =
A. 5/4
B. 7/8
C. 8/5
D. 9/8
E. 11/8
Answer : D

31) A team of six lumberjacks cut an average of 18,000 cubic feet of timber in a
week. How many cubic feet will four lumberjacks cut in three weeks?
A. 36,000
B. 60,000
C. 68,000
D. 7,200
E. 6,000
Answer: A

32) A restaurant bill is made up of the following: $10.50 for starters, $26.55 for
main courses and $7.95 for deserts, plus a 10% service charge. How much is the
bill?
A. $48.50
B. $49.00
C. $50.00
D $49.50
E. $50.50
Answer : D

33) If John starts work at 8:00 am and finishes at 5:15 pm. He has 60 minutes of
breaks. How many hours does he work in 4 days?
A. 32.5
B. 34.5
C. 24.5
D. 33.5
E. 33.0
Answer : E

34) If 3 reams of paper costs $5.85 how much would 4 reams cost?
A. $7.95
B. $7.90
C. $7.75
D. $7.60
E. $7.80
Answer: E

35) 13.6 × 6.8 = ?
A. 92
B. 92.84
C. 91.08
D. 92.48
E. 93.48
Answer : D

36) 13% of 200 = ?
A. 23
B. 36
C. 6.5
D. 26
E. 28
Answer : D

37) 60% of 400 = ?
A. 210
B. 240
C. 230
D. 250
E. 245
Answer : B

38) 75% of 360 = ?
A. 275
B. 300
C. 280
D. 270
E. 290
Answer : D

39) 63/8 – 11/4 =
A. 49/8
B. 17/3
C. 43/8
D. 41/8
E. 25/4
Answer : D

40) 52/7 – 41/7 =
A. 9/7
B. 6/5
C. 10/7
D. 3/2
E. 11/7
Answer: E

41) 3/4 + ? = 3/2
A. 3/4
B. 1/5
C. 3/5
D. 1/2
E. 2/3
Answer: A

42) 1/5 x 1/2 =
A. 3/5
B. 2/3
C. 1/10
D. 2/5
E. 1/4
Answer : C

43) 250 ÷ 50 = ?
A. 20
B. 50
C. 5
D. 25
E. 7
Answer : C

44) 26 ÷ ? = 6.5
A. 3.5
B. 4
C. 3
D. 4.5
E. 5
Answer : B

45) 135 ÷ 27 = ?
A. 3
B. 5
C. 4
D. 6
E. 7
Answer : B

46) 43 – ? = 17
A. 18
B. 24
C. 26
D. 36
E. 25
Answer : C

47) 62 + 71 = 33 + ?
A. 102
B. 90
C. 97
D. 100
E. 101
Answer : D

48) 37 + 17 = 9 + ?
A. 45
B. 47
C. 54
D. 41
E. 55
Answer : A

49) 19 + 36 = 8 + ?
A. 49
B. 44
C. 37
D. 47
E. 46
Answer: D

50) A discount of 15% is offered on an item which previously cost $1.80. What is the discounted price?
A. $1.53
B. $1.40
C. $1.55
D. $1.60
E. $1.52
Answer : A

GENERAL PAPER/CURRENT AFFAIRS (Nigerian Army Recruitment Past Questions & Answers. nyscinfo.com)

1) Ceasarian section is a process of giving birth to a baby by a woman through __
a. Labour
b. Medication
c. Oral therapy
d. Operation
Answer: D

2) Urine contains urea, water and __
a. hydrogen
b. soldium
c. H20
d. Salt
Answer: D

3) Parliamentary Filibuster strategy is a method of delaying decision in the
parliament through __
(a) adjournment
(b) long speech
(c) physical combat
(d) absenteeism
Answer: B

4) HIV/AIDS can be contracted through
a. Sharing of clippers for barbing hair
b. Hand shake
c. Worshipping together
d. Using the same plate to eat
Answer; A

5) Kerosene is a product refined from
a. Petrol
b. Petroleum Jelly
c. Crude oil
d. Plan oil
Answer: C

6) The Senate of the Federal Republic of Nigeria has __ members
(a) 37
(b) 109
(c) 170
(d) 108
Answer: B

7) The instrument for finding the direction of the wind is called……………
(a) Wind hook
(b) Wind clock
(c) Wind Vane
(d) Baro meter
Answer: C

8) “I challenge the public to put teeth into the law means”………………
(a) To council the law
(b) To reject the law
(c) To activate the law
(d) To review the law
Answer: C

9) The acronym SARS means………………………….
(a) Special Anti-Robbery Squad
(b) Special Autorobbery Squad
(c) Special Anti-Robbers Squad
(d) Special Automated Squad
Answer: A



10) An official representing a country abroad is a……………..
(a) Diplomat
(b) Visitors
(c) Foreigners
(d) Spies
Answer: A

11) How many comptrollers general has the NIS gotten since the inception till date?
(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 15
Answer: B

12) the first African country to introduce E-passport was
(a) South-Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D

13) The Nigerian army was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1960
Answer: d

14) The NIS was brought out of the Nigerian Police Force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(d) 1964
Answer: C

15) Which of following is the core duty of the Nigerian army?
(a) Persecuting offenders
(b) Protection from external threat
(c) issuance of all Nigerian travel document
(d) Deporting of foreigners
Answer: b

16) The western and eastern Nigeria became self-governed in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C

SEE ALSO:  Npower Tech Past Questions & Answers (Free download)

17) The first war 1 was between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D

18) Lagos became a crown colony in
(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A

19) The first Secretary General of Common wealth was
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba
Answer: C

20) Who is Nigeria’s current chief of army staff?
(a) Umar Dahiru
(b) Uhuru Kayidee
(c) Boniface Cosmos
(d) Tukur Yusuf Buratai
Answer: D

21) The first Executive president was
(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obansanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C

22) The Northern and Southern protectorate was amalgamated in
(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer: A

23) Nigeria became a republic in
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A

24) The first military president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer: B

25) The first head of government of Nigeria was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C

26) Nigeria practice one of the following system of government
(a) Con-federalism
(b) Unitarism
(c) Paliamentaism
(d) Federalism
Answer: D

27) The first general election in Nigeria was held in
(a) 1959
(b) 1960
(c) 1963
(d) 1999
Answer: A

28) ECOWAS was established in ____ and has it administrative headquarter in
(a) 1967 Lome
(b) 1975 Lome
(c) 1975 Lagos
(d) 1967 Lagos
Answer: D

29) The highest court in Nigeria is
(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d)Magistrate court
Answer: B

30) The first colonial governor general of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer: D

31) The national youth service corp was established in
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1980
(d) 1997
Answer: B

32) The Biafra Civil war was between
(a) 1967-1968
(b) 1968-1971
(c) 1967-1970
(d) 1970-1975
Answer: C

33) The establishment of states started in Nigeria on
(a) May 27 1967
(b) Feb. 13 1966
(c) April 8 1960
(d) Oct. 1 1960
Answer: A

34) The first Military coup de’tat in Nigeria was in
(a) 1964
(b) 1966
(c) 1960
(d) 1999
Answer: B

35) The last colonial governor general of Nigeria was
(a) James Robertson
(b) Jimmy Carter
(c) Lord Lugard
(d) Huge Clifford
Answer: A

36) Which of the followingpair of countries consist of the permanent security council of UN
(a) Brazil, Germany, France, USA, China
(b) France, China, USSR, USA, Britain
(c) France,Britain, Brazil, Newzealand
(d) France, Germany, Japan, China
Answer: B

37) The current secretary general of United nation is
(a) Ban ki Moon
(b) Trugve Lie
(c) Koffi Anaan
(d) Boustro-Brouste Ghali
Answer: A

38) The Secretary general of OPEC is
(a) Abdulsaleam Kanuri
(b) Abudullahhi El-badri
(c) Utuhu Kamirideen
(d) Philip Effiong
Answer: B

39) African consist of how many countries
(a) 54
(b) 55
(c) 60
(d) 70
Answer: A

40) The Nigeria Police Force belongs to which organ of government
(a) Judiciary
(b) Executive
(c) Legislative
(d) Non of the above
Answer: B

41) The current president of commission or secretary is of ECOWAS
(a) H.Desategn
(b) Kadre Desire Quedraogo
(c) Allasane Quattara
(d) Ike Ekweremalu
Answer: B

42) The current secretary general or commission chairman of Africa union is
(a) Dlamini Zuma
(b) Allasane Quattara
(c) Emeka Anaoku
(d) H. Desategn
Answer: A

43) The first Inspector General of the Police Force was
(a) Teslim Balogun
(b) Louis Edet
(c) Ademola Adetokunbo
(d) Elias Balogon
Answer: B

44) The name Nigeria coined out of _____
(a) Niger Forest
(b) Niger Area
(c) Niger River
(d) Niger Textures
Answer: C

45) In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be______ and above
(a) 35yr
(b) 20 yrs
(c) 40 yrs
(d) 55yrs
Answer: A

46) The first military head of state was
(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Olusegun Obasanjo
(d) Ernest Shonekan
Answer: B

47) Nigeria became 36 states under the regime of
(a) Olusegun Obasanjo
(b) Sanni Abacha
(c) Ibrahim Babagida
(d) Yakubu Gowon
Answer: B

48) The first military coup-de’tat in Africa was in
(a) Libya
(b) Liberia
(c) Egypt
(d) Nigeria
Answer: C

49) UNO was founded in San Francisco in
(a) 1939
(b) 1914
(c) 1945
(d) 1950
Answer: C

50) The headquarter of UN is in
(a) New York
(b) Washington
(c) Geneva
(d) Vienna
Answer: A

Updated: August 27, 2020 — 1:53 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *