UBEC FTS Recruitment Past Questions & Answers (Free PDF Download)

Below we present the Universal Basic Education Commission (UBEC) Federal Teachers Scheme (FTS) standard exams questions and answers:

UBEC FTS Recruitment Past Questions & Answers

1. After many years of struggle as a trader, he struck gold

(A) Became quite rich

(B) Won a big contract

(C) He became a gold miner

(D) Became a goldsmith

Answer: A

2. One significant character of the jet age is that it encourages people to cut corners

(A) Not to face all problems

(B) To want to become rich quickly

(C) To want to avoid unnecessary hardships

(d) Forfeit the opportunity of further education.

Answer: B

3. The lady who won the beauty contest had a good gait

(A) Stature

(B) Figure

(C) Elegance

(D) Carriage

Answer: B

4. It would need a high flyer to make a first class degree in the university

(A) A smart performer

(B) An outright genius

(C) An outstanding scholar

(d) An unmitigated swat

Answer: D

5. What you will find in the book is a bird’s eye view of the subject

(A) A detailed account

(B) A balanced account

(C) A biased treatment

(D) A general survey

Answer: D

6. Hers was a chequered career

(A) An interesting and successful career

(B) A career full of sorrow and tears

(C) A bright and memorable career

(D) A career full of ups and down

Answer: D

7. If experience is anything to go by, this action will prove a political mine field

(A) A source of political benefits

(B) A way out of political trouble

(C) A cause for political joy

(D) An invitation to political problems.

Answer: D

8. In my view, the play didn’t come off

(A) Succeed

(B) fail

(C) attract applause

(D) take place

Answer: D

9. When the chips are down, we will know those who have the courage to stand

(A) When we get to a crisis point

(B) In the final analysis

(C) When the blocks are lowered

(D) When we get to the end of the road

Answer: D

10. She said boxing is, in fact her pet aversion

(A) Something she likes very much

(B) Something she dislikes very much

(C) A hobby she loves to pursue (d) one thing she can’t miss

Answer: A

11. The gateman does his work perfunctorily

(A) without commitment

(B) with speed

(C) mother’s pet

(D) father’s pet

Answer: B

12. Members of the panel were working at cross-purposes

(A) harmony

(B) in disunity

(C) for selfish purposes

(D) stretch

Answer: A

13. The young man who distributed political pamphlets on campus was promptly repudiated

(A) disowned

(B) arrested

(C) warned

(D) killed

Answer: B

14. Adayi is a die-hard criminal

Options:

(A) hard to kill

(B) hard to arrest

(C) remorseless

(D) resentless

Answer: A

Fill each gap with most appropriate option from the list following the gap

15. In moments of serious economic hardship, many people are __ to turn to God.

(a) Concerned

(b) inclined

(c) disposed

(d) propensed

Answer: C

16. We cannot all wear expensive shoe in situation of ______

(a) Diverent demand and supply

(b) uneven wear and tear

(c) different purchasing power

(d) unpredictable national income

Answer: C

17. The centre – forward was _________ consequently the goal was not allowed

(a) In an offside position

(b) very well positioned

(c) brilliant player

(d) the captain of the team

Answer: A

18. AIDS is ____ disease that kills slowly but surely

SEE ALSO:  10 Most Repeated Npower Test Questions & Answers

(a) Too much a deadly

(b) Very deadly a

(c) so deadly

(d) such deadly a

Answer: D

19. We had a dull evening because ______

(a) Hardly the talk had begun when the lights went off

(b) hardly had the talk begun when the light went off

(c) the talk had hardly begun when the light had gone out

(d) the lights had hardly gone out when the talk began

Answer: A

20. Soyinka’s masterful _______ of the atmosphere of his childhood helped to make his book, Ake, an outright success

(a) Evocation

(b) invocation

(c) convocation

(d) revocation

Answer: A

21. Students will always blame their teachers when examination results are unfavourable

(a) Won’t they

(b) wouldn’t they

(c) isn’t it

(d) cant they

Answer: A

22. Okonkwo is a stubborn man; he will never ____ his words

(a) Chew

(b) spit

(c) eat

(d) bite

Answer: C

23. Kindly ____me your book because my friend has ____ mine

(a) Borrow / borrowed

(b) borrow /rent

(c) lend / lent

(d) lend/borrowed

Answer: D

24. Three quarters of the church ____ painted by members the previous day

(a) Were

(b) was

(c) is

(d) are

Answer: B

25. The young boys have been caught with parts of the stolen machine but ___admitted stealing it

(a) Neither of them has

(b) neither of them have

(c) none of them has

(d) none of them have.

Answer: B

26. Watching carefully, I could see the fish____ along the bottom

(a) Dotting

(b) crawling

(c) diving

(d) darting

Answer: C

27. Emeka is now a ____ student but it took him years to ______

(a) Matured/mature

(b) mature/mature

(c)mature/matured

(d) matured/matured

Answer: B

28. The rebels will soon fight back. We have been informed ____ their _____

(a) Of/predicament

(b) about/ indulgence

(c) on/rearmament

(d) as for/advancement

Answer: C

29. Ali was honest and quite as a school boy but too much drinking has now changed his

____ and ___ his tongue

(a) Temperature/injured

(b)character/tightened

(c) temperament/loosened

(d) innocence/worsened

Answer: C

30. The hospital was closed ____ because there were no beds to put patients ____

(a) Again/upon

(b) off/on

(c) down/at

(d) up/in

Answer: D

31. The judge with his son _____ travelling to Lagos now

(a) Were

(b) shall

(c) is

(d) are

Answer: C

32. A university teacher is an ____

(a) Academic

(b) academics

(c) academician

(d) academia

Answer: A

33. The adventurers ran into many ____ in the forest

(a) Dear

(b) dears

(c) deers

(d) deer

Answer: D

34. The argument between the tow neighbous degenerated into

(a) A free-for all

(b) a free for all fight

(c) a flee for all

(d) a free fight

Answer: A

35: The class ___ more girls than boys this session

(a) Comprise of

(b) comprises of

(c) comprise

(d) comprises

Answer: D

36. The tourist bought ______

(a) A brown, small, Nigerian earthen pot

(b) a small, brown Nigerian earthen pot

(c) an earthen, brown, small Nigerian pot

(d) a Nigerian small brown earthen

Answer: B

37. I have already ____ the picture on the sitting-room wall

(a) Hanged

(b) hunged

(c) hang

(d) hung

Answer: D

38. Most of us will attend the conference ____ at Ibadan later this year

(a) Holding

(b) held

(c) being held

(d) to hold

Answer: A

39. I shall work hard so that I can ____ a distinction in English

SEE ALSO:  Npower Psychometric Test Past Questions and Answers

(a) Secure

(b) make

(c) receive

(d) grab

Answer: B

40. The baby was rather ___ than I could bear

(a) Much more troublesome

(b) much too troublesome

(c) so much troublesome

(d) very much troublesome

Answer: A

41. Students were forbidden __ secret society

(a) From joining

(b) in joining

(c) to join

(d) on joining

Answer: A

42. Of course, we all saw the culprit ___ and hit the man on the head

(a) Approached

(b) Approaching

(c) Approach

(d) Approaches

Answer: C

43. A child that shows mature characteristics at any early age may be described as

(a) Preconceived

(b) premature

(c) ingenuous

(d) precocious

Answer: D

44. The company Director showed the contractor a ____ of the proposed office complex

(a) Prototype

(b) photograph

(c) microfilm

(d) photocopy

Answer: A

45._____ you come early to the new house, clean up my flat

(a) While

(b) by chance

(c) should

(d) should in case

Answer: C

46. This imposing edifice ____ a fortune to build

(a) Had costed

(b) have cost

(c) costed

(d) cost

Answer: D

47. They let him go in ____ to his age

(a) Respect

(b) regard

(c) disregard

(d) consideration

Answer: D

48. Some scientists are trying to ____ human beings in their laboratories

(a) Imitate

(b) replicate

(c) implicate

(d) fabricate

Answer: B

49. He does not seem to know how to solve the problem ____

(a) Does not he?

(b) does he not?

(c) does he?

(d) doesn’t he?

Answer: C

50. These villagers ____ to grow rice

(a) Used

(b) are used

(c) were used

(d) use

UBEC FTS Recruitment Past Questions & Answers (More Practice Questions)

1. How did you do in the test? Not so well. I __ much better but I misread the directions for writing.

A. will have done

B. can have done

C. must have done

D. may have done

E. could have done

2. The Capital of Lagos State is ___.

A. Bariga

B. Isale-Eko

C. Eko

D. Ikeja

E. Ikorodu

3. If the day tomorrow is Sunday, what was it yesterday?

A. Monday

B. Tuesday

C. Friday

D. Saturday

E. Wednesday

4. Amaka was the cynosure of all eyes at the party. This means that ___.

A. she attracted everybody’s attention

B. everybody was surprised that she attended the part

C. she was notorious for her behaviour

D. everybody looked down at her

E. none of the options

5. Who is the current Governor of the Central Bank of Nigeria?

A. Alhaji Mai Borno

B. Sanusi Lamido Sanusi

C. Godwin Emefiele

D. Adamu Chiroma

E. Charles

Soludo

6. In words, number 14 can be written as ___.

A. Forteen

B. Fourteen

C. Fortin

D. Fourtin

Instruction: Choose the one that is most nearly opposite in meaning to the uppercase word.

7. Few people prefer the RURAL to the ___ areas.

A. urban

B. modern

C. pastoral

D. central

E. rustic

8. A piece of land completely surrounded by water is known as ___.

A. A platform

B. A lagoon

C. A lake

D. An island

E. None of the options

9. Bose shouldn’t have interrupted the teacher, ___?

A. could she

B. didn’t she

C. should she

D. did she

E. can she

SEE ALSO:  Npower Tech Past Questions & Answers (Free download)

10. An obtuse angle is ___.

A. greater than 90 degrees but less than 180 degrees

B. greater than 180 degrees but less than 360 degrees

C. 180 degrees

D. less than 45 degrees

E. less than 90 degrees

11. A car travels at xkm per hour for 1 hour at ykm per hour for 2 hours. Find its average speed.

A. 2x + 2ykmh-1 / 3

B. x + ykmh-1 / 3

C. x +2ykmh-1 / 3

D. 2x + ykmh-1 / 3

12. The ages of three men are in the ratio 3:4:5. If the difference between the ages of the oldest and youngest is 18 years, find the sum of the ages of the three men.

A. 45 years

B. 72 years

C. 108 years

D. 216 years

13. An acute angle is ___.

A. greater than 90 degrees but less than 180 degrees

B. greater than 180 degrees but less than 360 degrees

C. 180 degrees

D. less than 45 degrees

E. less than 90 degrees

14. Which is the smallest fraction among the following?

A. 3/4;

B. 6/7

C. ½

D. 6/5

15. In a bag of oranges, the ratio of the good ones to the bad ones is 5:4. If the number of bad ones in the bag is 36, how many oranges are there altogether?

A. 81 oranges

B. 72 oranges

C. 54 oranges

D. 45 oranges

16. A man is four times as old as his son. The difference between their ages is 36. Find the sum of their ages.

A. 45 years`

B. 48 years

C. 60 years

D. 74 years

17. If 2x : (x+1) = 3:2, what is the value of x?

A. ½

B. 1

C. 1½

D. 3

18. The ratio of the number of men to the number of women in a 20 member committee is 3:1. How many women must be added to the 20 member committee so as to make the ratio of men to women 3:2?

A. 2

B. 5

C. 7

D. 9

19. What is the probability of having an odd number in a single toss of a fair die?

A. 1/6

B. 1/3

C. ½

D. ⅔

Instruction: Use the following information to answer question 36.

The surnames of 40 children in a class were arranged in alphabetical order. 16 of the surnames begin with “O” and 9 of the surnames begin with “A”. 14 letters of the alphabet do not appear as the first letter of a surname.

20. What is the probability that the surname of a child picked at random from the class begins with either O or A?

A. 5/8

B. 7/8

C. 9/16

D. 14/25

21. Have you moved into your new house yet? Not yet, the rooms ___.

A. is being painted

B. None of the options

C. is painted

D. are painted

E. are being painted

22. The closest government to the people is ___.

A. Federal government

B. United Nation

C. Local government

D. Ward government

E. State government

23. Brazil is a country in ___.

A. South America

B. Australia

C. Africa

D. Europe

E. Asia

24. A reflex angle is_______.

A. greater than 90 degrees but less than 180 degrees

B. greater than 180 degrees but less than 360 degrees

C. 180 degreed

D. less than 45 degrees

E. less than 90 degrees.

Updated: November 15, 2020 — 2:06 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Please I can not see the PDF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *